Ceai de Turta Dulce

 

Aroma de turta dulce este preferata mea...ah si cea de crema de zahar ars. Dar, zilele trecute mi s-a facut taaare dor de turta dulce. Nu vroiam sa imi iau/fac, mai bine evit cantitatea imensa de zahar. Asa ca mi-am pus tartacuta la contributie si am pus apa la clocotit. Mereu am in casa condimente si mi-am gasit repede reteta de turta dulce (traditie deja de sarbatori). Apoi am aruncat artistic in vasul cu apa fierbinte micile bijuterii ale naturii si am asteptat cuminte sa se raceasca, pentru a adauga mierea, piesa de rezistenta a ceaiului de turta dulce. Si rezultatul, va imaginati cum a iesit...yumminess!

Era seara, afara ploua in continuu si era rece, dar eu aveam intr-o cana, esenta relaxarii....

Pentru ca imi place sa impart din micile mele bucurii, va spun si voua ingredientele:

Pentru 500 ml (2 persoane):
Timpul recomandat de infuzare: 5-10 minute
  • 2-3 cuisoare
  • 2 petale de anason stelat
  • 1/2 lingurita ghimbir praf (puteti folosi si proaspat)
  • 1/2 lingurita scortisoara praf
  • 1/4 lingurita vanilie bourbon praf (optional)
  • 1-2 linguri de miere, dupa gust.
De asemenea pentru un twist, puteti amesteca aceste condimente cu hibiscus sau ceai de fructe, cu rooibos sau chiar ceai negru/verde. Sau de ce nu, in loc de apa, fierbeti lapte si lasati aromele 10 minute sa se infuzeze in laptele fierbinte. Aveti grija sa strecurati inainte de a consuma. Si mereu adaugati mierea dupa ce s-a domolit fierbinteala ceaiului.


Aceasta minunatie lichida are si proprietati medicinale grozave:

  • Cuisoarele: antifungic, agent antibacterian, antiseptic şi analgezic. Sunt bogate în antioxidanţi şi sunt o excelentă sursă de mangan, de acizi graşi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu şi fibre.
  • Anason stelat:  are puternice proprietati antimicrobiene, antibacteriale si antifungice, este recunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, ajutand organismul sa minimizeze actiunea radicalilor liberi.
  • Ghimbirul: reduce inflamatia, previne diabetul, ajuta la vindecarea migrenelor, a raului de miscare, si multe multe alte proprietati.
  • Scortisoara: are numerosi antioxidanti, amelioreaza glicemia, stimuleaza memoria si sistemul imunitar.
  • Vanilia: intareste activitatile psihice, alunga tristetea si starile depresive si are grija sa ne mentina fericiti. 
Din punct de vedere energetic, aceste condimente au proprietati incalzitoare, de aceea amestecul este recomandat cand va este frig, va simtiti congestionati, lenti, si cu mintea incetosata. Ceaiul induce relaxarea, va binedispune si va energizeaza, fara cofeina.

!Atentie insa, exista oameni cu probleme de sanatate care nu pot suporta condimentele asa de puternice. Aveti grija inainte sa consumati un astfel de ceai daca aveti voie, oricare din ingredientele de mai sus. De asemenea, aceste condimente in exces, pot face mai mult rau decat bine. Asa ca va recomand sa beti o cana pe zi, maxim doua, dar nu zilnic.


Enjoy sweethearts!