Turta dulce cu miere


Miere, scortisoara, cuisoare, anason, ghimbir, arome de vanilie si portocale....cele mai minunate ingrediente care se imprietenesc in cuptor si apoi stau de povesti intr-un borcan mare de sticla. Cuminti, frumoase, vesele si delicioase langa o cana de ceai sau de cacao...

Vreau sa va impartasesc reteta care am adoptat-o ca traditie de sarbatori la noi in casa. Imi place la nebunie sa o modelez si cum miroase in casa cand in cuptor, turtele incep sa devina aurii. Aww, mici bijuterii care de abia asteapta sa ne infruptam din ele...

Head's up: Aceasta reteta contine zahar dar am creat o reteta si fara zahar. Sunteti curiosi?

Ingrediente aluat:
1 kg faina de grau 650 (puteti face 50:50 cu faina integrala de grau, iese la fel de yummie)
1 plic amestec de condimente pentru turta dulce* (scortisoara, anason stelat, cuisoare, anason, macis, coriandru, ghimbir, nucsoara, cardamom)
1 lingura scortisoara macinata
1 lingura cu varf ghimbir macinat
1 lingura esenta de portocale
1 lingura esenta de vanilie
300 grame zahar brun
3 oua intregi
200 grame miere
300 grame unt
1 plic praf de copt
* Am folosit un plic pe care il poti gasi la Lidl in perioada apropiata sarbatorilor de Pasti sau Craciun. Condimentele mai pot fi gasite separate, gata macinate in orice magazin destinat condimentelor.
!Aluatul se prepara cu o seara inainte. Are nevoie sa stea cateva ore la frigider.

Pentru decor:
Orice forme din zahar gasiti.

saaaau

Glazura
Puteti folosi o glazura din albusuri de ou, zahar pudra si lamaie. E foarte distractiv si o sa va lingeti degetele...mult.
Pentru glazura, va sugerez reteta Laurei Adamache :)

Fanii turtei dulci facuta de mine, mi-au transmis parerea unanima ca e mai buna fara glazura. Aparent glazura este prea dulce si distrage atentia de la aroma speciala a turtei. Ah apropos, am incercat o glazura de ciocolata cu lapte, neagra si alba, si a fost apreciata dar parerea generala a fost ca e prea dulce. Acum, eu va incurajez sa va "spargeti in figuri" cum va doriti si sunteti curiosi, pentru ca merita experimentul.

Prepararea aluatului:




  • Taiati untul cubulete, apoi il puneti intr-un vas pe aragaz si il topiti la foc mic. Adaugati apoi mierea si amestecati pana cand se omogenizeaza. 
  • Intr-un vas incapator, amestecati faina cu condimentele si praful de copt.
  • Separat, mixati zaharul cu ouale, pana se omogenizeaza. Daca folositi zahar brun cristale, o sa se amestece dar cristalele raman intregi. Mie-mi place textura data de cristalele de zahar brun, dar mai ales aroma de caramel. Puteti face zaharul pudra inainte si atunci turta dulce va fi mai fina.
  • Faceti o adancitura in mijlocul fainii, adaugati compozitia de oua cu zahar, apoi cea de unt cu miere. Amestecati totul cu ajutorul unei linguri de lemn, apoi framantati aluatul cu mana. Impartiti aluatul in jumate, iar fiecare jumatate o impachetati in folie si o puneti in frigider. Lasati aluatul in frigider pana a doua zi, sau macar pentru 4 ore.
  • A doua zi, scoateti aluatul din frigider cu o jumatate de ora inainte de a-l lua la lucru.
  • Preincalziti cuptorul la 180°.
  • Se aplica putina faina pe masa de lucru si se ia prima jumatate de aluat si framantati putin, pana se simte ca si cum a-ti modela plastilina, dar nu mai mult de 2 minute. Altfel devine prea lipicios.
  • Intindeti aluatul pe masa presarata cu faina, cu ajutorul unui facalet, pana ajungeti la o grosime de 3 mm. Decupati diferite forme, si le asezati cu grija intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
  •  Introduceti tava in cuptorul preincalzit si coaceti turtele pentru 15 minute, pana cand devin aurii pe margine. Sugestia mea este sa le lasati sa se rumeneasca. Dar fiti cu ochii pe ele, sa nu se arda.
  • Pana cand se coace o tura de turte, preparati pe o foaie de hartie de copt separata, urmatoarea tura. 
  • Cand s-a copt o tura, o scoateti cu grija si o lasati sa se racesca pe un grilaj de cuptor, asezat un pic la inaltime pe un blat de lemn, sa circule aerul pe sub turte cat se racesc.
  • Ca sa le pastrati mult timp...sau cat rezistati, turta dulce poate fi tinuta intr-un borcan maaare de sticla, acoperit cu un servetel. Sau, intr-o cutie de carton tapetata cu hartie de copt. Ele vor ramane crocante dar dupa doua saptamani vor deveni mai moi daca sunt lasate la aer.

  • Parca simt din nou aroma de turta dulce care umple toata casa, si ca in desenele animate, niste maini care te mangaie pe la nas si te hipnotizeaza sa visezi la momente de liniste si pace. Bucurati-va de aceste momente. Fiti atenti la senzatia tactila cand modelati aluatul si lasati-va purtati de arome pe taramuri magice de poveste. Jucati-va cand decorati turta dulce si lasati copilul din voi sa se distreze. Si de ce nu, invitati-va familia sa participe la aceasta activitate. Sper sa fie la fel de placuta pentru voi, cum este pentru mine, de fiecare data.


    Ati mai incercat sa faceti turta dulce? Cum v-ati simtit?


     

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu