10 idei esentiale despre alaptare

Ca orice proaspata mamica, am fost determinata din start, sa alaptez. Iar asta a insemnat pentru mine sa citesc, sa imi fac temele si sa stiu in ce ma bag. Pentru ca ideea ca "iti vine natural"...e asa, cam apa de ploaie. Pai daca iti vine de la sine...de ce mai putin de 50% dintre mamici mai alapteaza dupa 3 luni si in jur de 12% dupa 6 luni? In Romania. Pentru ca vine natural, nu?

Stiti ce mai vin "natural"? Sfaturi nepotrivite si mituri ca "nu-ti ajunge laptele". Si asta la inceput, in primele saptamani, cand esti vulnerabila, doar ce ai nascut si incerci sa iti faci drum prin furtuna de hormoni din corpul tau. Iar bebe, comoara si sufletul tau, are nevoie de tine la fiecare suflare. Iar tu, ai nevoie de nervi de otel, rabdare si tupeu sa infrunti valuri de sfaturi care vin spre tine, unele bune, dar altele dezastruoase.

Si astfel, vreau sa va impartasesc cateva idei pe care eu le consider esentiale si care m-au ajutat enorm din primele momente cu bebe. Pentru ca sa fii proaspata mamica, inseamna sa integrezi in personalitatea si gandirea ta, noi principii, dupa care sa te ghidezi si care sa te ajute cand nu prea stii ce sa faci. Si zau, senzatia ca nu stii ce faci...o simti aproape tot timpul...

Asa ca ce urmeaza, e din experienta mea, cu dedicatie pentru toate mamele in devenire sau care deja au intrat in joc.

1. Documentarea

Speriata un pic de povestile altor mamici despre experienta lor mai lunga sau scurta de alaptat, despre lucruri ca furia laptelui, rani si canale infundate, mi-am propus sa citesc. Mult. Sa imi pin-uiesc in Pinterest articole despre alaptare, bookmarks in telefon cu linkuri rapide. Articole in romana sau engleza. Carti. Orice am gasit si a rezonat cu principiile si etica mea, am ales sa am la indemana inca de cand eram insarcinata. Si au fost mai mult decat folositoare.
Ghidul pentru alaptare al doctorului Jack Newman - Informatii complete pentru mame si specialisti este probabil cea mai importanta carte pe subiect.
Site-uri de la noi cu informatii pertinente:
inbratelamami.ro
alapteaza.ro
attachmentparenting.ro
totuldespremame.ro

Engleza:
La Leche League
KellyMom
breastfeedinginc.ca - dr. Newman
AskDrSears

2. Sa alaptezi, e decizia ta si doar a ta.

Ma bucur ca din timpul sarcinii, am fost foarte hotarata sa alaptez. Indiferent ce s-ar intampla, sa dau tot ce pot. Eu am ales acest rol si mi-l asum. Asta e probabil cea mai importanta piesa. Sa alaptezi, este alegerea ta. La fel cum este alegerea ta, sa te opresti din a alapta. In primul rand, vorbim despre corpul tau, si doar tu ai dreptul de a face alegeri pentru el. Nimeni altcineva nu are dreptul sa te forteze sa iei o decizie pentru corpul tau. E important sa tii minte acest detaliu pentru ca poate face diferenta intre a refuza cu hotarare un sfat neavenit sau a ceda din teama de a nu rani vreun orgoliu.

3. De 3x lapte matern: trup, suflet si imunitate.

Pe langa factorul nutritiv si emotional, extrem de mult a cantarit si factorul imunologic pe care il confera laptele matern. Am inteles ca asta e metoda Mamei Naturi de a-i face o tranzitie cat mai usoara puiului de om, in lumea mare. De ce sa-l las sa se descurce singur? Are o viata intreaga sa fie independent si sa isi asume consecintele propriilor alegeri. Misiunea mea acum, e sa ii dau toate sansele ca sa isi traiasca o viata sanatoasa. Stiu ca sistemul imunitar este influentat enorm si de mediu dar acolo nu prea am nici un control. Insa alaptarea, tine de mine, e in mainile mele.
Bonus: cu cat alaptezi mai mult, cu atat laptele e mai concentrat in anticorpi care iti protejeaza puiul de boli.

4. Sanii in sarcina stiu ce au de facut. Nu trebuie sa ii pregatesti in prealabil.

Ai incredere in corpul tau. Genetic vorbind, corpul tau poarta experienta tuturor mamelor purtatoare de copii de pe linia ta genealogica. Stie exact ce are de facut. Fara sa fie nevoie de interventia ta speciala. Daca totul merge bine. Ah si sanii, sunt pregatiti sa alapteze din semestrul al 2-lea de sarcina. Da da, chiar daca bebe ar veni prematur, corpul tau e pregatit. Ah si stimularea sfarcurilor ca sa ii "intaresti"? Nu este necesara si iti poate provoca aparitia unor contractii, mai ales cand esti in al 3-lea trimestru. Mai lasa-l pe bebe in cuptor si nu-l bazai.

5. Ai nascut. Primul pas pentru alaptare: pune-l pe bebe la san. Cat mai repede.

Ora magica, nu degeaba e numita ora magica. Puiul stie sa se ataseze singur inca din primele secunde de viata extrauterina. Eu am nascut natural si l-am pus la san in 30 de minute dupa ce l-am nascut. S-a atasat perfect si a luat primele guri de colostru, pana a adormit. A fost....wow!
Cezariana? Mai ales aici e foarte important. Cat mai repede posibil. Si cat mai mult. Corpul nu percuteaza la fel de repede ca ai nascut si ca a venit momentul sa elibereze colostrul (care s-a strans deja in sani de cateva luni). Asa ca stimularea facuta de bebe prin supt este trucul magic pentru pornirea lactatiei.
Nu este capat de lume daca primeste o portie - doua de supliment....dar daca il vei tine langa tine, si la fiecare foiala sau scancit, pac! sanul in gura, o sa fie toootul bine.

6. Atasarea. Sau cum ia bebe sanul in gura.

Elementar! O atasare optima= transfer de lapte eficient. Bebe relaxat, plin, adormit. Fara rani. Da, fara rani. Ranile apar datorita unei atasari gresite. Te doare? E semnul clar ca bebe nu tine bine in gura sanul.
Dar cum? Bebe trebuie sa aiba gura pliiina cu sfarcul si parte din aureola(aici depinde cat de mare e) Gura larg deschisa. Buzele pe san, vizibile. El inghite atunci cand face o miscare ampla de maxilar. Miscarile scurte (suzetarea) sunt pentru a stimula eliberarea laptelui. Miscarile ample, pentru a inghiti. Foarte important: bebe nu "trage" laptele. Prin miscarile de maxilar si limba, el stimuleaza centri nervosi care transmit informatia catre corp, sa elibereze lapte. De aceea e atat de importanta atasarea. O atasare ok = eliberare optima de lapte.

7. Alaptarea se face la cererea bebelusului.

Copilul stabileste cand e ora de papa. Pentru ca el stie cand ii este foame. Laptele matern se digera in maxim 2 ore. Se poate si mai repede. De aici senzatia de la inceput ca stai toata ziua sa alaptezi. E perfect normal. Extenuant? Clar! Dar normal si esential pentru a-ti putea invata corpul sa se adapteze la nevoile bebelusului tau. Un copil va papa exact cat are nevoie, nici mai mult, nici mai putin.

8. Puseele. Piatra de temelie si rezistenta.

Puseele sunt adevarate si fac parte din procesul natural de adaptare. Ce se intampla: bebe trece printr-un boost de crestere, cu achizitii fizice sau mentale....sau amandoua. Nevoia de papa creste si iti arata asta prin suptul aparent "non stop" timp de 1-2 zile...uneori mai mult dar maxim 1 saptamana. Partea buna e ca prin ultra stimularea sanilor, lactatia creste exponential. Partea mai putin buna? E obositor pentru tine. Dar nu-i nimic nou sub soare nu? Important e sa nu cedezi tentatiei de a-i da supliment cu lapte praf. Nu-i este fenomenal de foame....doar ii imprima corpului tau noua nevoia de mai multa hrana. Si corpul tau se adapteaza perfect. Ai rabdare.

9. Reglarea lactatiei.

La un moment dat, lactatia se regleaza. Adica nu iti mai simti sanii plini de lapte si nici nu mai curg in timp ce alaptezi (din celalalt san, evident) sau cand iti auzi copilul plangand (desi nu e o regula fixa). Deja corpul tau a inteles cum merge treaba si produce lapte in timp real. In timp ce bebe suge. Da, e atat de incredibil! Nu mai este necesar sa stocheze laptele in sani pentru ca este incredibil de adaptabil. Asta inseamna ca sanii nu se mai fac tari/plini si vor fi moi, ca si cum ar fi goi. Dar sanii nu sunt niciodata 100% goi. Tocmai pentru ca mereu este produs lapte. Sa spunem ca ramane lapte in sani....aprox 20% din capacitatea lor. De aceea oricand vei incerca sa "mulgi un pic", va iesi lapte. Deci poti rasufla usurata...nu ti-ai "pierdut" laptele.

10. Sabotarea lactatiei

Iti sabotezi lactatia de fiecare data cand ii dai copilului tau "supliment" de lapte praf. De ce? Pentru ca "sari" o masa de la san. Si corpul zice: "Aaah, ok. Inseamna ca pot sa incetinesc productia pentru ca nu mai e nevoie de atat de mult". Si intri intr-un cerc vicios pentru ca, natural, lactatia scade, treptat, si o sa iti dai seama ca incepi sa suplimentezi tot mai mult cu lapte praf. Care dupa cum spuneam, nu-i capat de lume....dar anticorpii? Copilul este tot mai privat de protectia naturala impotriva microbilor, bacteriilor si virusilor. Imi pare rau dar asta ii lipseste laptelui praf...
Eu sunt un copil care am crescut cu lapte praf de la 2 luni jumate. Mama a facut mastita si dupa 2 operatii a trebuit sa intrerupa alaptarea. Vorbim despre 1988. Ea nu ar fi vrut dar asta a fost. Nu sunt impotriva laptelui praf....sunt in schimb impotriva suplimentarii cand acest lucru nu este necesar.

Si tot in aceasta categorie este tetina de biberon si suzeta. Scumpa, dulce suzeta. Nu e obligatoriu dar se poate intampla, ca pentru bebe sa se produca o confuzie intre sfarc si suzeta. Concret? Sa inceapa sa suga mai "brutal" si sa iti provoace rani. Si nu ar fi pacat? Sa suga atat de bine si finut si apoi sa ai probleme in alapta datorita unei bucati de silicon? Eu nici nu am incercat sa ii dau suzeta. Sunt 24/24 cu el si ii ofer sanul de fiecare data cand cere. Da, pot sa spun ca sunt si "suzeta lui". Uneori, la somnurile de peste zi, daca nu il port in wrap, atunci stau langa el in pat si  pentru anumite perioade de timp...mai ales in somnul superficial, ma suzeteaza. Nu ma deranjeaza. Pentru ca nu doare. Si lui ii e bine asa. Iar eu ii pot oferi asta. Daca as avea 2 copii nu stiu cum as aborda situatia dar momentan ma bucur plenar de primul meu copil. Si asta inseamna sa fiu si suzeta lui.

Vroiam sa ma opresc la 10. Asa ca va las cu 10 momentan si impart articolul in 2.
O sa ating subiecte ca probleme peste care am trecut cu succes, consilieri in alaptare, grupuri de sustinere in alaptare de pe Facebook, alaptatul in public, si mai ales, suportul din partea familiei.

Plus, un mic bonus despre medicii de familie si de ce cred ca mamicile care alapteaza sau isi hranesc puii cu lapte praf, ar trebui sa fie mai ingaduitoare si mai blande atunci cand cer sau ofera sfaturi....

Citeste continuarea in alte 7 idei esentiale despre alaptare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu