Traditia Martisorului


Stiati ca...

...martisorul este defapt firul alb si rosu impletit, ce semnifica iarna si vara, si firul zilelor din an?
...martisorul este simbolul regenararii, reinvierii, a victoriei sanatatii impotriva bolii, fiind purtat in special de copii si fetele tinere.
...mamele impleteau acest fir si legau de mana copiilor, adaugand un banut de argint sau de aur, inainte de rasaritul soarelui?
...martisorul era purtat pana cand dadeau mugurii sau florile copacilor, si apoi firul era legat de o creanga, pentru ca sa dea rod bogat?
...firul era legat de fete la gat, in credinta ca nu vor fi fie arse de soare peste vara, conform zicalei: "Cine poarta martisoare / Nu va fi parlit de soare".
...martisorul era purtat cu multa demnitate, si oamenii incercau sa se comporte solemn, in perioada in care simbolul le impodobea imbracamintea.
...exista o poveste cum un zmeu a furat soarele iar un voinic il salveaza, avand puterile oamenilor care si-au oferit ajutorul. Drumul acestuia a durat 3 anotimpuri (vara, toamna, iarna). Lupta lor a fost grea, durand zile intregi. Soarele a fost eliberat, dar voinicul moare. Sangele acestuia a topit zapada si acolo au rasarit ghiocei.
De atunci tinerii împletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul înseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii. 

In traditie, omul isi gaseste identitatea nationala, pentru ca fara ea, suntem copaci fara radacini, care plutim in neant si ne agatam de orice putem, cautand ancora in alte culturi. Va propun sa filtrati si sa alegeti cu inima martisoarele, incercand sa va impacati cu traditia noastra. Imbratisati primavara in spiritul romanesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu