Un pic de traditie

     Traditia noastra vorbeste despre un urs care iese azi din barlogul lui. Daca isi va vedea umbra, daca va fi soare, atunci intra inapoi in casuta lui pentru ca Iarna mai ramane cateva saptamani la un ceai cu Natura. Dar daca este innorat, atunci el ramana afara si se joaca fericit in zapada, pentru ca stie ca primavara este imediat dupa colt.
„ În ziua aceea a lui, iarna, de Stretenie, iese din casă şi de vede că-i frig, ger tare, vine înapoi şi îşi sfarmă casa şi începe a umbla aşa prin pădure; dar de-i cald în ziua aceea, se bagă în colibă şi şede, că are să fie frig, are să fie primăvară geroasă. Mă rog, cum ştie el care e ziua lui şi că are să fie frig? Aşa-i de cuminte, dacă-i din om!” (Elena Niculiţă – Voronca, Datinile şi credinţele poporului român, adunate şi aşezate în ordine mitologică)

      In traditia gaelica, de 1 si 2 Februarie se sarbatoreste Imbolc, a zeitei Brigid Là Fhèill Brìghde. Este ziua ce cade la mijloc intre solistitiul de iarna si echinoxul de primavara. Astazi, se spune ca Batrana Cailleach, o zeitate ancestrala (considerata in Scotia ca ar fi mama tuturor zeilor, cea care umbla cu un ciocan si a creat formele de relief), iese din casa ei ca sa caute lemne de foc. Daca ea doreste ca iarna sa fie lunga, atunci va avea grija sa fie soare ca sa poata iesi sa stranga vreascurile. Dar daca este innorat, atunci ea doarme, si iarna este pe sfarsite.


     Lumina este foarte importanta in aceasta zi, mai ales cea generata de foc, care incalzeste sufletele infrigurate, aducandu-le promisiunea primaverii. Brigid este cea care ingrijeste de acest foc etern si este venerata si amintita de cei care lucreaza cu focul. De asemenea, de 1 Februarie se impleteste Crucea Brigidei , din iarba sau spice de grau, sau din orice element natural, pentru protectia casei si a locuitorilor ei, si ca ofranda zeitei. Acest simbol se atarna apoi deasupra usii principale de intrare in casa.

 Stati fara grija dragilor, primavara va veni! Trebuie sa trecem prin iarna ca sa apreciem caldura soarelui si ghioceii. Imbiati-va cu o cana invioratoare de ceai verde si un strop de soare in suflet. Sa avem toti o dimineata savuroasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu