Soarta fericita a uleiului alimentar uzat in Sibiu


Uleiul alimentar uzat a fost o mare dilema existentiala pentru mine. Nu am vrut sa-l arunc la gunoi, sau si mai rau, la chiuveta. Asa ca l-am colectat in borcane de 720 ml, si le-am pus pe toate, bine, intr-un dulap. Si s-au strans. In 3 ani de zile, vreo 5 jumate. Stiam ca existe numeroase firme de colectare pentru uleiul alimentar uzat, dar dupa o cautare pe Google, nu si in Sibiu. Iar daca erau prin judetele din jur, nu era convenabil sa vina in Sibiu pentru o cantitate mica de ulei.

Solutia a venit cu benzinaria MOL. Mi-am facut drum pana la benzinaria de pe Sos. Alba Iulia si am intrebat daca mai colecteaza ulei. DA! Bucurie mare!

Cum am facut?
1.  Am transferat uleiul din borcane intr-un recipient de 5 litri.
2. Am spalat borcanele, ca sa le refolosesc. (Uleiul ramas, l-am absorbit cu un cu servet de hartie)
3. Am dus uleiul uzat la MOL si l-am predat unei angajate a benzinariei.
Si atat! :)

Schimbarile mici, fac diferente mari!
Fiecare din noi are capacitatea de a ajuta. Fiecare mililitru de ulei pe care l-ai colectat, inseamna 1 ml mai putin in mediu, in apa sau ca depunere pe tevile de scurgere. 
Colecteaza uleiul alimentar uzat, si  astfel, sustii producerea de biodiesel, a carui folosire cu siguranta o vom vedea tot mai mult in viitor.

Sfaturi pentru colectare:
1. Lasati uleiul sa se raceasca inainte de a-l pune intr-un borcan, sau orice alt recipient, eventual unul cu gura cu un diametru maricel.
2. Ajutati-va de un servetel de hartie sa curatati bine tot uleiul din tigaie. Servetelul apoi il aruncati la gunoi...(nu am gasit o alta solutie mai buna).

Aici gasiti o lista cu toate benzinariile MOL din tara care colecteaza uleiul alimentar uzat.
http://molromania.ro/ro/persoane-fizice/colecteaza-uleiul-alimentar-uzat

In Bucuresti, exista proiectul Uleiosul http://www.uleiosul.com/ , unde puteti gasi multe informatii interesante despre efectele nocive ale uleiului alimentar aruncat in chiuveta sau pe pamant. De asemenea au o campanie foarte solida de promovare si ma bucur mult sa vad ca functioneaza.
Link Facebook: https://www.facebook.com/Uleiosul/

Iar in Timisoara, avem un proiect minunat de sensibil, numit Borcanul cu Ulei  http://borcanulcuulei.ro/, si Facebook: https://www.facebook.com/borcanulcuulei 
Proiectul apartine Anei Munteanu, o actrita "veșnic îndrăgostită de planeta noastră". Imi place mult cum s-a exprimat. Din preocupare pentru viitorul nostru si al copiilor nostri, sa umplem borcanele cu ulei! :) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu