Gustare raw cu hrisca, seminte, stafide si physalis


Sunt un mare fan al amestecurilor de gusturi iar aceasta gustare are un pic din toate: dulce, acrisor, un pic amar si sarat, si multe multe alte arome. Doar picantul ii lipseste, desi puteti sa ii adaugati si un strop de scortisoara. Este extrem de satioasa si ma ajuta foarte mult in tranzitia mea alimentara. Chiar imi prepar amestecul de 2 - 3 ori pe saptamana. Aceasta gustare contine: hrisca, seminte de susan, in, floarea-soarelui, dovleac, stafide, physalis. Este extrem de simplu de preparat iar beneficiile aduse sunt din abundenta:
  • Hrisca: "Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier." sursa 
  • Stafide: Contin  calciu, magneziu, seleniu, fosfor, bor, fier, cupru, vitamine din complexul B, stimuleaza functiile sistemului nervos, tin infectiile la distanta, diminueaza aciditatea gastrica, si imbunatatesc sanatatea oaselor. sursa
  • Physalis: Cunoscut drept "catina incasilor", "este un fruct bogat în vitamine din complexul B, B12 fiind rar întâlnită în alte vegetale. De asemenea physalis are în compoziție vitamina P recunoscută pentru proprietățile anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-virale. Aceste fructe mai conțin vitamina A , iar cantitatea de vitamina C este dublă față de lămâie. Fructele Physalis au un conținut ridicat de proteină, aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri. Bogate în carotenoide și polizaharide, aceste fructe ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. De asemenea fructele pysalis conțin 18 aminoacizi și toți cei 8 aminoazici esențiali. Melatonina din fruct previne bolile neurodegenerative la persoanele în vâstă. Acest fruct mai este utilizat în tratarea/prevenirea cancerului, a leucemiei,  reumatismului, astmului, malariei, hepatitei, dermatitei, litiazei renale sau a gutei." Sursa
    Atentie! Physalis, este intalnita si la noi, ca planta decorativa, dar aceasta este toxica.
Seminte de :
  • Susan: El "reprezintă o sursă importantă de calciu, fibre şi alte minerale esenţiale pentru sănătatea organismului şi a pielii. Seminţele de susan conţin şi grăsimi sănătoase, necesare pentru buna funcţionare a metabolismului şi a sistemului endocrin." sursa
  • In: "Semințele de in sunt foarte bogate în vitamine, minerale, magneziu și mangan, fibre, fitochimicale, multe dintre acestea incluzând antioxidanți. Au și acizi omega 3, importanți în combaterea inflamațiilor." sursa
  • Floarea-soarelui: "Extrem de bogate în vitaminele E, D, B1, B3, B5, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, fier, cupru, calciu şi fosfor, în fitosteroli (care reduc nivelul de colesterol în sânge), în fibre, proteine şi grăsimi sănătoase, seminţele de floarea-soarelului reprezintă o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant." sursa
  • Dovleac: Sunt "o sursǎ foarte bunǎ de vitamina E, un puternic antioxidant, ce ajută la menținerea integrității pielii prin protejarea acesteia de radicali liberi. Semințele conțin și tiamina, riboflavinǎ, niacinǎ, acid pantotenic, vitamina B-6 și folați, dar și  minerale esențiale, precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu." sursa
Pana aici, cred ca v-am convins de multitudinea de beneficii ale unei asemenea gustari.  Acum sa trecem la lucruri mai serioase, adica la preparare. Cantitatea am sa o recomand in parti din intreg pentru ca si eu fac amestecul ochio-metric. 

Ingrediente:
3 parti hrisca uscata
2 parti stafide
1 parte amestesc de seminte
1 parte physalis uscata

Se amesteca toate ingredientele intr-un bol si se acopera cu apa. Aveti grija sa acoperiti cu destula apa, macar 4 degete peste amestec. Motivul este ca apa va fi absorbita 2/3, de catre amestec, in special de catre hrisca, a carei dimensiuni se vor tripla.  De ce trebuie sa hidratam nucile si semintele?

Prepararea se face seara, inainte de culcare, pentru ca urmatoarea zi dimineata, sa te poti bucura din plin de un mic dejun fabulos. Amestecul se scurge de apa si se serveste dupa bunul plac. Se poate adauga o lingurita de miere si un strop de scortisoara....yummy!

Pofta buna!

p.s: Daca va ramane, gustarea se tine foarte bine la frigider, intr-un recipient cu capac, recomandabil de sticla sau portelan dar merge si plastic, pentru 24 de ore. Important este sa scurgeti bine apa. Mixul se poate da si prin blender, pentru o crema texturata, al carei avantaj este ca aromele se amesteca uniform.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu