Pasi mici, rezultate mari. Despre schimbare.



Sunt fericita si recunoscatoare ca articolul  meu legat de renuntatul la zahar (Draga zahar, divortez!),a avut un impact pozitiv. Am primit intrebari legate de intregul proces si alimentatia adoptata si de aceea m-am gandit sa dezvolt intai ideile care au stat la baza schimbarii.

Mi-am imbunatatit stilul alimentar, schimbandu-mi felul de a gandi

1. Atitudinea este totul!

"Cand vrei cu intradevar sa iti schimbi viata, trebuie sa fii in primul rand dispus sa iti schimbi felul in care gandesti" - Donald Altman

Mintea a fost punctul meu de pornire. Eu cred ca atunci cand mintea este pregatita pentru schimbare, toate celelalte lucruri vin mai usor si se aseaza de la sine. Motivatia este piatra de temelia si a fost importanta pentru mine pentru ca se referea la sanatate.
Principiul de baza a fost pozitivarea schimbarii care urma. Privind fiecare pas dintr-un punct de vedere pozitiv, ca o provocare, a fost o experienta interesanta si care continua si in ziua de azi, la fiecare aspect al vietii mele.
Atenta la gandurile cu iz de sabotaj ("Nu esti in stare, Renunta, Nu are nici un sens"), mi-am dat seama ca totul era in mintea mea. Mi-am spus ca e normal sa gandesc asa, pentru ca mintea cauta mereu probleme, si apoi m-am intrebat ce inseamna ele pentru mine.
Iar raspunsul gasit a fost frica de schimbare a unui obicei, care imi da senzatia ca ma incadrez in societate. Ma ajuta sa ma simt normala, obisnuita. Doar "toata lumea" mananca dulciuri, mai ales la intalniri, distractii, evenimente, sarbatori, sau fara motiv, nu? Ceva dulce a fost mereu si un fix rapid pentru mine. Eram obosita, trista, anxioasa, stresata, plictisita...pac, rapid, ceva "bun" si brusc eram multumita. Totul era bine dupa "ceva bun".
Asa ca sa renunt la zahar, insemna sa imi schimb felul de a ma raporta la dulciuri, sa nu le mai vad ca pe un "ajutor" ci ca pe o "distragere a atentiei". Sa nu mai fie ceva ce ma ajuta sa ma simt bine, ci ca pe ceva ce nu imi mai este de folos.

2. Cu blandete si curaj, nu cu inversunare

Prima perioada de 6 saptamani, anul trecut, am renuntat complet la zahar. Acum sunt in a doua perioada, inceputa acum 11 saptamani, de-a lungul carora am mancat un pic de tort si o prajitura la nunta unor prieteni, un glob de inghetata la Festivalul de Teatru si weekendul trecut, o lingurita de prajitura pregatita de sora mea. Am ales sa pap acele dulciuri, nu pentru ca nu ma mai puteam abtine si am cedat tentatiei, pentru ca sunt un om slab....ceea ce esti tentat sa auzi in cap, si sa te judeci chiar zile intregi. Ci am ales si imi asum alegerea mea.
Ma tratez cu blandete, si nu ma pun la zid pentru ca mi se mai face pofta de zahar. Cu calm, respir adanc si aleg o varianta mai sanatoasa. Sa ma enervez ca am gustat dintr-o prajitura pregatita cu drag, este fara folos. Asa ca daca vreau sa gust o lingurita dintr-o inghetata, am sa o fac si atat. Nu va insemna ca am aruncat pe fereastra saptamani intregi in care nu am pus ceva dulce in gura. Sau ca din acest moment am sa mananc fara sa ma opresc. Subliniez "gustat" pentru ca este la fel de important sa nu te minti singur si sa spui "gustat" la mai mult de o lingurita. Iar daca nu vreau, nici macar sa gust, sper ca persoana care ofera, sa nu se simta jignita luand-o ca pe un afront personal. Mai bine zambim si bem un ceai, hehehe.
Este un act de curaj sa faci o schimbare in bine in viata ta si merita celebrata prin perseverenta. Este un drum cu ocolisuri, urcusuri si coborasuri, multe culori frumoase si fiecare merita experimentata in parte. Partea cea mai frumoasa dupa ce stai atata timp fara zaharul rafinat...este ca nu mai ai nevoie de el. Putin, va ajunge sa fie prea mult si atunci stii ca ai rupt dependenta.

"Cand iti schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile pe care le privesti, se schimba." - Wayne Dyer


3. Cauta alternative!
La cumparaturi, era cel mai greu. Tentatii pretutindeni. Asa ca mi-am stabilit un buget care pana acum ar fi fost pentru dulciuri si mancaruri rafinate, si am folosit acei bani pentru a cumpara produse care imi plac, dar mult mai sanatoase. Astfel am inceput sa cumpar stafide, prune uscate, curmale, smochine, migdale, nuci de padure, caju, seminte de floare soarelui, etc. Raiul meu personal este intr-un magazin naturist unde gasesc tot ce imi doresc.
Apoi, am inceput sa ma uit la retete vegane si raw-vegane (care de mult ma tentau sa le incerc). Oricum, de mult imi fac lapte de migdale, am incercat laptele si uleiul de nuca de cocos, uleiul de floarea-soarelui presat la rece, si tot felul de retete faine si usoare care am sa le impartasesc si cu voi in articolele urmatoare.

4.  Alimentatie alcalina vs acida
Urmez in anumita masura aceasta teorie conform careia, alimentatia acida si stilul de viata acid, dezechilibreaza corpul si il transforma intr-un teren de joaca pentru diferite boli. Iar alimentatia si stilul de viata alcalin ajuta la pastrarea unui echilibru de 60-80% alcalin si  20-40% acid, care este optim pentru corpul uman.
Pe scurt, fac tot ce pot sa ma feresc de stres, sa nu ma incarc emotional cu probleme care nu sunt ale mele, sa dorm 7-8 ore, sa ma plimb pe jos, sa merg in natura, sa ascult muzica relaxanta si care imi face placere. Sa imi introduc in programul zilnic, lucruri care ma umplu de bucurie, cum este sa imi petrec timpul cu oamenii dragi, intr-un spatiu plin de iubire si intelegere, sa fac handmade, sa pictez, sa fac fotografii, sa colectionez lucruri care ma inspira sau sa citesc lucruri motivationale din care am de invatat. Nu reusesc in fiecare zi asta, sau fac doar un pic, dar in loc sa ma simt vinovata ca nu pot mai mult, aleg sa ma bucur din plin de acel moment, nu de ce nu este sau ce ar putea fi.
Iar in alimentatie am luat decizia sa fiu mai constienta de felul alimentelor si sa introduc cat mai multe alimente alcaline. Nu caut schimbari peste noapte, ci schimbari care necesita pasi mici, dar rezultate mari in viitor.

5. Sustinere si intelegere

"Daca am putea sa ne schimbam, tendintele din lume s-ar schimba si ele. In timp ce un om isi schimba propria natura, la fel se schimba si atitudinea lumii catre el...Nu este nevoie sa asteptam sa vedem ce fac altii." - Mahatma Gandhi.

Este foarte important sa fii ferm pe alegerea ta, dar nu ii poti forta pe cei din jurul tau sa se schimbe si ei. Nu asta este ideea si scopul tau. Daca alegerea pe care tu o faci pentru tine, este in folosul sanatatii tale, acest lucru se va vedea in afara si cei din jur vor intelege. Oamenii mei dragi, au inteles alegerea mea, mi-au acceptat-o si m-au sustinut, evitand doar sa ma tenteze. Eu sunt ferma si perseverenta in alegerea mea iar faptul ca ma simt foarte bine ii ajuta si pe ei si ii inspira. Pentru mine a fost folositor sa ajung intr-un punct al mintii mele in care am putut sa ma detasez si sa nu mai conteze ca sunt la restaurant si cei din jur servesc un desert. Stiu ca este delicios ce mananca dar mie nu imi este necesar. Este o provocare si in acelasi timp un exercitiu pentru minte. Il iau ca atare.

"Singurul fel prin care poti intelege schimbarea, este sa te scufunzi in ea, sa te misti cu ea si sa intri in dansul ei." - Alan Watts

Acum, sunt in a 11-a saptamana aproape fara zahar. Am gustat un pic, si sunt linistita cu asta. Cu toate acestea, am mai slabit 2 kg si m-am stabilizat la 60 de kilograme. De vara trecuta, am slabit  13 kg, fara suferinta sau epuizare. De cateva saptamani, corpul meu si-a atins punctul de echilibru, adica m-am oprit din slabit. Imi continui stilul alimentar fara un termen limita. Este noul meu act de curaj. Am vazut ca imi este si mai bine fara zahar. Si partea amuzanta este ca si daca mi-as dori, nu as mai putea manca asa de mult dulce cat mancam anul trecut, inainte sa pornesc in aceasta aventura. Succes tuturor care incercati si sa fiti increzatori ca veti iesi mult mai sanatosi din aceasta provocare personala. Mi-ar face placere sa-mi povestiti aventura voastra fara zahar si produse rafinate, indiferent cat de mici sau mari sunt pasii vostri!

* Sursa foto: PenPoints of Light

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu